FAQ Algemeen

Is het eerste gesprek met een advocaat gratis?

Wanneer u juridische bijstand nodig heeft, is een van de eerste vragen die opkomt vaak: “Is het eerste gesprek met een advocaat gratis?” Dit is een belangrijke vraag voor veel mensen die op zoek zijn naar juridische hulp, omdat de kosten van een advocaat aanzienlijk kunnen zijn. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op deze vraag en de verschillende aspecten die hierbij komen kijken.

Wat is een intakegesprek?

Voordat we de vraag beantwoorden of een eerste gesprek met een advocaat gratis is, is het belangrijk om te begrijpen wat zo’n gesprek inhoudt. Een intakegesprek is een eerste ontmoeting tussen een potentiële cliënt en een advocaat. Tijdens dit gesprek worden de juridische problemen van de cliënt besproken en kan de advocaat een eerste inschatting maken van de zaak. Het is ook een gelegenheid voor beide partijen om te bepalen of er een goede werkrelatie kan worden opgebouwd.

Gratis intakegesprek: de mogelijkheden

Of een eerste gesprek met een advocaat gratis is, hangt af van verschillende factoren. Hieronder bespreken we de meest voorkomende situaties:

 • Pro deo advocaten: In sommige gevallen kan een advocaat op basis van pro deo (ook wel bekend als ’toevoeging’) werken. Dit betekent dat de overheid de kosten van de juridische bijstand (gedeeltelijk) vergoedt voor mensen met een lager inkomen. Bij pro deo advocaten is het eerste gesprek vaak gratis.
 • Rechtsbijstandsverzekering: Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, kan het zijn dat de kosten voor juridisch advies (deels) gedekt zijn. Veel verzekeraars bieden een gratis eerste gesprek aan met een advocaat uit hun netwerk.
 • Commerciële advocatenkantoren: Sommige commerciële advocatenkantoren bieden een gratis eerste gesprek aan als een service of als onderdeel van hun marketingstrategie. Dit is echter niet standaard en kan per kantoor verschillen.
 • Specifieke acties of evenementen: Tijdens bepaalde evenementen, zoals de ‘Week van de Rechtspraak’, kunnen advocaten gratis intakegesprekken aanbieden om hun diensten te promoten.

Waarom zou een advocaat een gratis eerste gesprek aanbieden?

Er zijn verschillende redenen waarom een advocaat ervoor kan kiezen om een gratis eerste gesprek aan te bieden:

 • Acquisitie: Een gratis intakegesprek kan dienen als een manier voor advocaten om nieuwe cliënten te werven.
 • Service: Advocaten kunnen een gratis gesprek aanbieden als een vorm van klantenservice, om de drempel voor juridische hulp te verlagen.
 • Maatschappelijke verantwoordelijkheid: Sommige advocaten zien het als hun maatschappelijke plicht om mensen met minder financiële middelen toch van advies te voorzien.

Wat kunt u verwachten van een eerste gesprek?

Tijdens een eerste gesprek met een advocaat kunt u het volgende verwachten:

 • Verheldering van uw situatie: De advocaat zal vragen stellen om een duidelijk beeld te krijgen van uw juridische probleem.
 • Inschatting van de zaak: De advocaat zal een eerste inschatting maken van de haalbaarheid van uw zaak en de mogelijke uitkomsten.
 • Informatie over de werkwijze: U krijgt uitleg over hoe de advocaat te werk gaat en wat u kunt verwachten qua communicatie en kosten.
 • Kostenoverzicht: Indien het gesprek niet gratis is of als u besluit verder te gaan met de advocaat, zal deze een overzicht geven van de te verwachten kosten.

Wanneer is een eerste gesprek niet gratis?

Er zijn ook situaties waarin een eerste gesprek met een advocaat niet gratis is:

 • Specialistische kennis: Voor complexe zaken of zaken die specialistische kennis vereisen, kan een advocaat ervoor kiezen om wel kosten in rekening te brengen voor het eerste gesprek.
 • Beleid van het kantoor: Sommige advocatenkantoren hebben als beleid dat zij altijd kosten in rekening brengen voor intakegesprekken.
 • Geen pro deo of verzekering: Als u niet in aanmerking komt voor pro deo bijstand en geen rechtsbijstandsverzekering heeft, is de kans groter dat u moet betalen voor het eerste gesprek.

Hoe vindt u een advocaat die een gratis eerste gesprek aanbiedt?

Als u op zoek bent naar een advocaat die een gratis eerste gesprek aanbiedt, kunt u de volgende stappen ondernemen:

 • Onderzoek: Zoek online naar advocatenkantoren en controleer hun voorwaarden met betrekking tot intakegesprekken.
 • Netwerk: Vraag vrienden, familie of collega’s of zij ervaring hebben met advocaten die een gratis eerste gesprek aanbieden.
 • Rechtsbijstandsverzekering: Neem contact op met uw verzekeraar om te vragen naar de mogelijkheden voor gratis juridisch advies.
 • Rechtswinkels: Bezoek een rechtswinkel of juridisch loket voor gratis juridisch advies en eventuele doorverwijzing naar een advocaat.

Belangrijke overwegingen bij een gratis eerste gesprek

Hoewel een gratis eerste gesprek aantrekkelijk kan zijn, zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 • Kwaliteit van de dienstverlening: Een gratis gesprek betekent niet altijd dat de dienstverlening van mindere kwaliteit is, maar het is belangrijk om de reputatie en ervaring van de advocaat te onderzoeken.
 • Verborgen kosten: Wees duidelijk over wat het gratis gesprek inhoudt en vraag of er mogelijke vervolgkosten zijn.
 • Geen verplichting: Een gratis eerste gesprek verplicht u niet om met de advocaat in zee te gaan. Neem de tijd om uw opties te overwegen.

Samenvattend, of het eerste gesprek met een advocaat gratis is, hangt af van verschillende factoren, waaronder het beleid van het advocatenkantoor, uw persoonlijke situatie en of u in aanmerking komt voor pro deo bijstand of een rechtsbijstandsverzekering heeft. Het is belangrijk om vooraf duidelijkheid te krijgen over de voorwaarden van het intakegesprek en om te beoordelen of de advocaat de juiste persoon is om u bij te staan in uw juridische kwestie.

Plaats een reactie