FAQ Algemeen

Wat kost een brief van een advocaat?

Wanneer u juridische bijstand nodig heeft, kan het inschakelen van een advocaat noodzakelijk zijn. Een van de meest voorkomende diensten die advocaten verlenen, is het opstellen van juridische brieven. De kosten voor een brief van een advocaat kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel bespreken we de aspecten die de prijs van een advocatenbrief beïnvloeden en geven we een indicatie van de mogelijke kosten.

Factoren die de kosten beïnvloeden

De kosten voor het opstellen van een brief door een advocaat worden bepaald door verschillende factoren:

 • Expertise van de advocaat: Advocaten met meer ervaring of specialisatie in een bepaald rechtsgebied kunnen hogere tarieven hanteren.
 • Complexiteit van de zaak: Hoe complexer de zaak, hoe meer tijd en expertise er nodig is om een brief op te stellen, wat de kosten kan verhogen.
 • Uurtarief van de advocaat: Advocaten hanteren uiteenlopende uurtarieven, die afhankelijk zijn van hun ervaring, locatie en de aard van hun praktijk.
 • Rechtsgebied: Sommige rechtsgebieden vereisen meer gespecialiseerde kennis, wat de kosten kan beïnvloeden.
 • Extra werkzaamheden: Indien er naast het opstellen van de brief nog andere werkzaamheden nodig zijn, zoals onderzoek of overleg, zullen de kosten toenemen.

Uurtarief versus vaste prijs

Advocaten kunnen op twee manieren hun diensten aanbieden: op basis van een uurtarief of voor een vaste prijs. Het uurtarief is de meest voorkomende methode, waarbij de advocaat een prijs per uur rekent voor de tijd die hij of zij aan uw zaak besteedt. Een vaste prijs wordt soms aangeboden voor standaarddiensten, zoals het opstellen van een eenvoudige brief of contract.

Wat zijn de gemiddelde kosten?

De kosten voor een brief van een advocaat kunnen sterk variëren. Hieronder vindt u een indicatie van de gemiddelde kosten:

 • Eenvoudige brief: Voor een eenvoudige brief zonder veel juridische complexiteit kunt u rekenen op kosten vanaf €150 tot €500.
 • Complexere brief: Indien de brief meer maatwerk vereist en de zaak complexer is, kunnen de kosten oplopen tot €500 tot €1500 of meer.
 • Specialistische brief: Voor brieven die gespecialiseerde kennis vereisen, zoals in het ondernemingsrecht of intellectueel eigendomsrecht, kunnen de kosten nog hoger liggen.

Extra kosten en BTW

Naast het honorarium van de advocaat kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Denk hierbij aan administratiekosten, kosten voor het uitvoeren van onderzoek of kosten voor het inschakelen van externe deskundigen. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat over de diensten van advocaten BTW wordt geheven, wat de totale kosten verhoogt.

Offerte en overeenkomst

Voordat u een advocaat inschakelt, is het verstandig om een duidelijke offerte aan te vragen. In deze offerte moeten alle verwachte kosten en werkzaamheden gespecificeerd zijn. Zorg ervoor dat u een overeenkomst aangaat waarin deze afspraken zijn vastgelegd, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Alternatieven en besparingstips

Er zijn manieren om de kosten voor een brief van een advocaat te beperken:

 • Rechtsbijstandsverzekering: Controleer of u een rechtsbijstandsverzekering heeft die de kosten (deels) dekt.
 • Pro deo advocaat: Als u een laag inkomen heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand.
 • Voorbereidend werk: Door zelf alvast informatie en documentatie te verzamelen, kunt u de tijd die de advocaat nodig heeft beperken.
 • Vergelijken: Vraag offertes aan bij verschillende advocaten om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Conclusie

De kosten voor een brief van een advocaat zijn afhankelijk van vele factoren en kunnen sterk uiteenlopen. Door goed te informeren naar de tarieven en mogelijkheden, kunt u een weloverwogen keuze maken en onnodige kosten voorkomen. Het is belangrijk om transparantie te verwachten van uw advocaat over de kosten en de werkzaamheden die verricht zullen worden.

Plaats een reactie