FAQ Erfrecht

Wat kost verwerpen erfenis bij notaris?

Wanneer iemand komt te overlijden, worden de erfgenamen geconfronteerd met de keuze om de erfenis te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Het verwerpen van een erfenis kan verschillende redenen hebben, zoals het vermijden van schulden die groter zijn dan de nalatenschap. Maar wat kost het nu om een erfenis te verwerpen bij een notaris? In dit artikel gaan we dieper in op de kosten die verbonden zijn aan het verwerpen van een erfenis en de procedure die daarbij komt kijken.

De procedure van erfenis verwerpen

Voordat we ingaan op de kosten, is het belangrijk om de procedure van het verwerpen van een erfenis te begrijpen. Het verwerpen van een erfenis is een formele handeling die bij de rechtbank moet worden geregistreerd. Dit kan op twee manieren: persoonlijk bij de griffie van de rechtbank of via een volmacht aan een notaris. De notaris zal vervolgens de verklaring van verwerping namens u indienen bij de rechtbank.

Waarom een notaris inschakelen?

Hoewel het mogelijk is om zelf de verwerping bij de rechtbank te regelen, kiezen veel mensen ervoor om dit via een notaris te doen. De redenen hiervoor zijn divers:

  • Deskundig advies: Een notaris kan u adviseren over de gevolgen van het verwerpen van een erfenis en over eventuele alternatieven.
  • Tijdsbesparing: Het inschakelen van een notaris bespaart u een gang naar de rechtbank en de tijd die het kost om de procedure zelf uit te zoeken.
  • Correcte afhandeling: De notaris zorgt ervoor dat de verwerping juridisch correct wordt uitgevoerd en geregistreerd.

Kosten van verwerping bij de notaris

De kosten voor het verwerpen van een erfenis bij een notaris zijn niet vastgesteld en kunnen variëren. De totale kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren:

  • Notariskosten: De tarieven van notarissen zijn vrij, wat betekent dat elke notaris zijn eigen tarief mag bepalen. Het is daarom verstandig om vooraf offertes op te vragen en te vergelijken.
  • Griffierechten: Naast de kosten voor de notaris moet u ook griffierechten betalen voor de registratie van de verwerping bij de rechtbank. Deze kosten zijn wettelijk vastgesteld.
  • Extra diensten: Indien er extra werkzaamheden nodig zijn, zoals het opstellen van aanvullende documenten of het uitvoeren van onderzoek, kunnen de kosten oplopen.

Over het algemeen kunt u rekenen op een bedrag dat varieert van enkele honderden euro’s tot mogelijk meer, afhankelijk van de complexiteit van de erfenis en de tarieven van de gekozen notaris.

Griffierechten en bijkomende kosten

De griffierechten voor het verwerpen van een erfenis zijn relatief laag en liggen meestal rond de €100 tot €150. Deze kosten zijn voor iedereen gelijk en worden door de rechtbank vastgesteld. Naast de griffierechten kunnen er ook andere kosten zijn, zoals administratiekosten of kosten voor het opvragen van documenten.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de kosten voor het verwerpen van een erfenis bij een notaris kunnen beïnvloeden:

  • Complexiteit van de erfenis: Een complexe erfenis met bijvoorbeeld onroerend goed in het buitenland of een onderneming kan meer tijd en expertise vereisen, wat de kosten opdrijft.
  • De gekozen notaris: Notarissen hanteren verschillende tarieven. Het is daarom aan te raden om tarieven te vergelijken en te kiezen voor een notaris met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • Extra werkzaamheden: Indien de notaris extra werkzaamheden moet verrichten, zoals het opstellen van aanvullende verklaringen of het adviseren over de erfenis, zullen de kosten toenemen.

Advies en begeleiding door de notaris

Naast de daadwerkelijke verwerping kan een notaris ook adviseren over de mogelijke gevolgen van het verwerpen van een erfenis. Dit advies kan bijvoorbeeld gaan over de positie van eventuele kinderen of andere erfgenamen. Ook kan de notaris u begeleiden bij het maken van een weloverwogen keuze. Deze advies- en begeleidingskosten zijn vaak in het totaaltarief inbegrepen, maar het is belangrijk om hier vooraf duidelijkheid over te krijgen.

Alternatieven voor verwerping

Voordat u besluit tot verwerping, zal een notaris ook de alternatieven met u bespreken. Een van deze alternatieven is de beneficiaire aanvaarding, waarbij u de erfenis alleen aanvaardt voor zover deze positief is. Dit betekent dat u niet persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden die groter zijn dan de nalatenschap. De kosten voor beneficiaire aanvaarding liggen vaak hoger dan voor verwerping, omdat er een boedelbeschrijving opgesteld moet worden en er meer administratieve handelingen nodig zijn.

Gratis verwerpen voor minderjarigen

Voor minderjarigen is het verwerpen van een erfenis vaak gratis. Dit komt omdat de kantonrechter toestemming moet geven voor de verwerping en er geen griffierechten worden geheven. Wel kunnen er kosten zijn voor de notaris indien deze wordt ingeschakeld voor de procedure.

Conclusie vermijden

Het verwerpen van een erfenis bij een notaris brengt kosten met zich mee die variëren afhankelijk van de complexiteit van de erfenis, de tarieven van de notaris en eventuele bijkomende kosten. Het is belangrijk om vooraf goed te informeren naar de kosten en deze af te wegen tegen de mogelijke risico’s van het aanvaarden van de erfenis. Een notaris kan u hierbij van deskundig advies voorzien en de procedure voor u vereenvoudigen.

Door de verschillende opties en kosten goed te overwegen en eventueel offertes van verschillende notarissen te vergelijken, kunt u een weloverwogen beslissing nemen over het al dan niet verwerpen van een erfenis en de wijze waarop u dit wilt regelen.

Plaats een reactie