FAQ Huurrecht

Welk onderhoud is voor de verhuurder?

Als verhuurder bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van uw verhuurde panden. Dit is niet alleen belangrijk voor de waardebehoud van uw vastgoed, maar ook voor de tevredenheid van uw huurders. In dit artikel bespreken we welke onderhoudstaken voor uw rekening komen en hoe u deze het beste kunt aanpakken.

Wettelijke verplichtingen

De wet stelt duidelijke eisen aan het onderhoud dat door de verhuurder moet worden uitgevoerd. Deze verplichtingen zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek en in de huurwetgeving. Het gaat hierbij om het zogenaamde ‘groot onderhoud’, dat de volgende zaken omvat:

 • Structuur van het gebouw: fundering, muren, vloeren en dak
 • Buitenwerk: gevels, kozijnen, dakgoten en buitenverfwerk
 • Installaties: centrale verwarming, elektriciteit, waterleidingen en riolering
 • Gemeenschappelijke ruimtes: trappenhuizen, liften en entrees

Periodiek onderhoud

Naast het wettelijk verplichte onderhoud is het ook van belang om periodiek onderhoud te plegen. Dit zorgt ervoor dat uw pand in goede staat blijft en voorkomt grotere problemen in de toekomst. Periodiek onderhoud omvat:

 • Schilderwerk: het periodiek schilderen van kozijnen en deuren
 • Dakonderhoud: het controleren en schoonmaken van dakgoten en het vervangen van dakpannen
 • CV-onderhoud: jaarlijkse controle en onderhoud van de verwarmingsinstallatie
 • Schoonmaak: het schoonhouden van gemeenschappelijke ruimtes en gevels

Renovatie en modernisering

Naast regulier onderhoud kan het ook nodig zijn om uw pand te renoveren of te moderniseren. Dit kan gaan om energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van isolatie of het plaatsen van dubbel glas, maar ook om esthetische verbeteringen of het up-to-date brengen van oude installaties. Renovatie en modernisering zijn belangrijk om uw pand aantrekkelijk te houden voor huidige en toekomstige huurders.

Reparaties

Reparaties zijn een onvermijdelijk onderdeel van het onderhoud dat voor rekening van de verhuurder komt. Dit omvat het herstellen van gebreken die ontstaan door slijtage of ouderdom. Voorbeelden van reparaties zijn:

 • Herstel van lekkages
 • Vervanging van defecte sloten of scharnieren
 • Reparatie van kapotte verwarmingselementen
 • Verhelpen van elektrische storingen

Inspecties en veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect van het verhuurderschap. Regelmatige inspecties van bijvoorbeeld brandveiligheidsmiddelen, gasinstallaties en elektrische systemen zijn essentieel. Deze inspecties moeten worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven om te voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen.

Communicatie met huurders

Goede communicatie met uw huurders is cruciaal wanneer het aankomt op onderhoud. Informeer huurders tijdig over geplande onderhoudswerkzaamheden en sta open voor meldingen van gebreken. Het is ook verstandig om een duidelijk protocol te hebben voor onderhoudsverzoeken van huurders.

Administratie en budgettering

Het bijhouden van een gedetailleerde administratie van uitgevoerd onderhoud is niet alleen belangrijk voor uw eigen overzicht, maar ook voor de waardebepaling van uw pand en eventuele geschillen met huurders. Zorg ook voor een realistische budgettering voor onderhoudskosten om financiële verrassingen te voorkomen.

Uitbesteden of zelf doen?

Als verhuurder kunt u ervoor kiezen om onderhoudswerkzaamheden zelf uit te voeren of uit te besteden aan professionals. Het uitbesteden heeft als voordeel dat u verzekerd bent van kwaliteit en dat u zich kunt richten op andere aspecten van het verhuurderschap. Echter, dit brengt wel extra kosten met zich mee.

Verzekeringen en garanties

Zorg voor goede verzekeringen die dekking bieden voor schade aan uw pand. Daarnaast is het verstandig om gebruik te maken van garanties op uitgevoerde werkzaamheden en geïnstalleerde systemen, zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan bij defecten.

Samenvatting

Als verhuurder bent u verantwoordelijk voor een breed scala aan onderhoudstaken. Van wettelijk verplicht groot onderhoud tot periodieke controles en reparaties. Goede planning, communicatie en administratie zijn essentieel om uw panden in topconditie te houden en uw huurders tevreden te stellen. Overweeg zorgvuldig of u onderhoudstaken zelf uitvoert of uitbesteedt en zorg voor adequate verzekeringen en garanties. Door proactief te handelen en te investeren in onderhoud, beschermt u uw vastgoedinvestering en waarborgt u de kwaliteit van uw verhuurde panden.

Plaats een reactie