FAQ Personen en familierecht

Hoe kom je onder gemeenschap van goederen uit?

Wanneer je in Nederland trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan is de standaard huwelijksvermogensregime de gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van beide partners worden samengevoegd. Echter, er zijn situaties waarin je wellicht onder deze gemeenschap van goederen uit wilt komen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals het beschermen van persoonlijk vermogen of het voorkomen dat schulden worden gedeeld. In dit artikel bespreken we de stappen die je kunt nemen om onder de gemeenschap van goederen uit te komen.

Wat is gemeenschap van goederen?

Voordat we ingaan op het ontlopen van de gemeenschap van goederen, is het belangrijk om te begrijpen wat het precies inhoudt. Onder de gemeenschap van goederen vallen alle bezittingen en schulden die de partners voor en tijdens het huwelijk of partnerschap verwerven. Dit omvat onder andere inkomsten, erfenissen, giften en schulden. Er zijn echter uitzonderingen, zoals persoonlijke schadevergoedingen en bepaalde erfenissen of giften die met een uitsluitingsclausule zijn verkregen.

Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

De meest voor de hand liggende manier om niet in gemeenschap van goederen getrouwd te zijn, is door het opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Dit zijn afspraken die je voor het aangaan van het huwelijk of geregistreerd partnerschap maakt bij een notaris. Hierin kun je vastleggen welke bezittingen en schulden privé blijven en welke gedeeld worden. De voorwaarden kunnen op maat gemaakt worden, afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen.

 • Stap 1: Kies een notaris en maak een afspraak.
 • Stap 2: Bespreek je wensen en laat je adviseren over de mogelijkheden.
 • Stap 3: De notaris stelt de huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden op.
 • Stap 4: Beide partners ondertekenen de voorwaarden voor het huwelijk of partnerschap.
 • Stap 5: De notaris zorgt voor inschrijving in het huwelijksgoederenregister.

Wijziging van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk

Als je al getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is het mogelijk om de huwelijkse voorwaarden te wijzigen. Dit proces is vergelijkbaar met het opstellen van huwelijkse voorwaarden voor het huwelijk, maar vereist een extra stap.

 • Stap 1: Overleg met je partner over de wens om de huwelijkse voorwaarden te wijzigen.
 • Stap 2: Zoek een notaris en bespreek de gewenste wijzigingen.
 • Stap 3: De notaris stelt een conceptakte van wijziging op.
 • Stap 4: Beide partners moeten akkoord gaan met de wijzigingen.
 • Stap 5: De wijzigingen worden officieel gemaakt bij de notaris.
 • Stap 6: Inschrijving van de wijzigingen in het huwelijksgoederenregister.

Het is belangrijk om te weten dat bij wijziging van de huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk, schuldeisers hiermee kunnen instemmen of bezwaar kunnen maken. Dit kan het proces complexer maken.

De rol van de notaris

De notaris speelt een cruciale rol in het proces van het opstellen of wijzigen van huwelijkse voorwaarden. De notaris zorgt ervoor dat alle afspraken juridisch correct worden vastgelegd en dat deze voldoen aan de wettelijke eisen. Daarnaast voorziet de notaris de partners van advies en informatie over de gevolgen van de gemaakte afspraken.

Financiële en juridische overwegingen

Bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden is het belangrijk om rekening te houden met verschillende financiële en juridische aspecten:

 • Bezittingen en schulden die je wilt uitsluiten of juist wilt delen.
 • De gevolgen voor eventuele toekomstige erfenissen en giften.
 • De impact op het ondernemerschap, indien van toepassing.
 • De fiscale gevolgen van de huwelijkse voorwaarden.
 • De mogelijkheid om voorwaarden in de toekomst te wijzigen.

Het is verstandig om ook financieel advies in te winnen bij een financieel adviseur of accountant, vooral als er complexe financiële constructies of ondernemingen in het spel zijn.

Periodieke verrekening

Een veelgebruikte clausule in huwelijkse voorwaarden is de periodieke verrekening, ook wel Amsterdams verrekenbeding genoemd. Hierbij spreek je af om periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, de opgebouwde inkomsten te verrekenen alsof er sprake was van gemeenschap van goederen. Dit kan een goede middenweg zijn tussen volledige scheiding van goederen en een gemeenschap van goederen.

Conclusie vermijden

In plaats van een conclusie te trekken, is het belangrijk om te benadrukken dat het kiezen voor huwelijkse voorwaarden of het wijzigen ervan een persoonlijke keuze is die goed overwogen moet worden. Het is een beslissing die niet alleen juridische, maar ook emotionele en relationele aspecten kent. Communicatie met je partner en professioneel advies zijn essentieel in dit proces.

Door de juiste stappen te volgen en de nodige voorbereidingen te treffen, kun je onder de gemeenschap van goederen uitkomen en een vermogensregime creëren dat beter past bij jouw persoonlijke situatie. Het is een investering in zowel je persoonlijke als financiële toekomst.

Plaats een reactie