FAQ Personen en familierecht

Kun je een geregistreerd partnerschap omzetten in huwelijk?

De vraag of een geregistreerd partnerschap omgezet kan worden in een huwelijk is relevant voor partners die hun relatie naar een volgend formeel niveau willen tillen. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op de mogelijkheden, procedures en overwegingen die komen kijken bij het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk. We zullen de juridische context, de praktische stappen en de persoonlijke afwegingen die gemaakt moeten worden, bespreken.

De juridische context van partnerschapsomzetting

In veel rechtsgebieden is het mogelijk om een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk. Deze optie is ingevoerd om partners meer flexibiliteit te bieden in de manier waarop zij hun relatie formeel vormgeven. Het is belangrijk om te weten dat de wetgeving omtrent deze omzetting kan variëren per land of regio. In dit artikel richten we ons op de situatie zoals die geldt in Nederland, waar de omzetting relatief eenvoudig en goed geregeld is.

Waarom kiezen voor omzetting?

Voordat we ingaan op het proces van omzetting, is het belangrijk om te begrijpen waarom partners hiervoor zouden kiezen. De redenen kunnen divers zijn:

 • Symbolische waarde: Voor sommige partners heeft het huwelijk een grotere symbolische waarde dan een geregistreerd partnerschap.
 • Internationale erkenning: Het huwelijk wordt wereldwijd breder erkend, wat relevant kan zijn bij internationale verhuizingen of reizen.
 • Persoonlijke voorkeur: Persoonlijke of religieuze overtuigingen kunnen een rol spelen in de keuze voor een huwelijk boven een geregistreerd partnerschap.

De procedure van omzetting

Het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk is een procedure die enige voorbereiding en administratie vereist. Hieronder volgt een stapsgewijze uitleg van het proces:

Stap 1: Informeer bij de gemeente

De eerste stap is om contact op te nemen met de gemeente waar u het geregistreerd partnerschap wilt omzetten in een huwelijk. De gemeente kan u informeren over de specifieke vereisten en documenten die nodig zijn voor de omzetting.

Stap 2: Verzamel de benodigde documenten

De gemeente zal u een lijst geven van documenten die u moet aanleveren. Dit kunnen onder andere zijn:

 • Een geldig identiteitsbewijs van beide partners
 • Een kopie van de akte van het geregistreerd partnerschap
 • Een bewijs van eventuele naamswijzigingen na het aangaan van het partnerschap

Stap 3: Maak een afspraak voor de omzetting

Wanneer u alle benodigde documenten heeft verzameld, maakt u een afspraak bij de gemeente om de omzetting officieel te maken. Dit gebeurt vaak in de vorm van een korte ceremonie, waarbij de ambtenaar van de burgerlijke stand de omzetting voltrekt.

Stap 4: De omzettingsceremonie

Tijdens de omzettingsceremonie zullen u en uw partner de intentie uitspreken om het geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk. De ambtenaar zal vervolgens de omzetting officieel bekrachtigen.

Stap 5: Registratie van het huwelijk

Na de ceremonie wordt het huwelijk geregistreerd in de registers van de burgerlijke stand. U ontvangt een huwelijksakte als bewijs van de omzetting.

Overwegingen bij de omzetting

Hoewel de procedure voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk relatief eenvoudig is, zijn er enkele overwegingen waar u rekening mee moet houden:

 • Kosten: Aan de omzetting zijn kosten verbonden. Deze variëren per gemeente.
 • Tijdsbestek: Het is verstandig om ruim van tevoren te beginnen met de voorbereidingen, aangezien het verzamelen van documenten en het maken van afspraken tijd in beslag neemt.
 • Rechten en plichten: Hoewel de rechten en plichten in een geregistreerd partnerschap en huwelijk grotendeels overeenkomen, zijn er enkele verschillen, bijvoorbeeld op het gebied van erfrecht en naamgebruik.

Internationale aspecten

Als u plannen heeft om naar het buitenland te verhuizen of daar al woont, is het belangrijk om te weten dat niet alle landen een geregistreerd partnerschap erkennen. Een huwelijk heeft vaak een bredere internationale erkenning, wat de omzetting aantrekkelijk kan maken voor internationaal mobiele koppels.

Samenvatting van het proces

Samenvattend bestaat het proces van het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk uit de volgende stappen:

 1. Contact opnemen met de gemeente voor informatie en vereisten
 2. Verzamelen van de benodigde documenten
 3. Afspraak maken voor de omzetting
 4. Deelnemen aan de omzettingsceremonie
 5. Registratie van het huwelijk in de burgerlijke stand

Het is duidelijk dat het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk een goed doordachte keuze is die verschillende voordelen kan bieden. Het is echter ook een beslissing die niet lichtvaardig genomen moet worden, gezien de juridische en persoonlijke implicaties die ermee gepaard gaan. Door de juiste stappen te volgen en rekening te houden met alle relevante factoren, kunnen partners deze transitie soepel laten verlopen en hun relatie op een nieuwe manier bevestigen.

Plaats een reactie