FAQ Personen en familierecht

Wat is goedkoper: trouwen of geregistreerd partnerschap?

Wanneer twee mensen besluiten hun leven met elkaar te delen, staan ze voor de keuze: trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Beide opties formaliseren de relatie en bieden juridische zekerheid, maar kunnen verschillen in kosten. In dit artikel onderzoeken we de financiële aspecten van trouwen en geregistreerd partnerschap om te bepalen welke optie doorgaans goedkoper is.

De Basis: Trouwen versus Geregistreerd Partnerschap

Voordat we de kosten vergelijken, is het belangrijk om de basiskenmerken van zowel het huwelijk als het geregistreerd partnerschap te begrijpen.

 • Huwelijk: Een huwelijk is een wettelijk en vaak ook kerkelijk erkende verbintenis tussen twee personen. Het is een traditionele vorm van een levenslange verbintenis die wereldwijd wordt erkend.
 • Geregistreerd partnerschap: Een geregistreerd partnerschap is een burgerlijke status die veel van dezelfde rechten en plichten biedt als het huwelijk, maar het is een relatief nieuw juridisch concept en wordt niet in alle landen erkend.

Beide vormen van een partnerschap vereisen een officiële ceremonie, die kan variëren van een eenvoudige ondertekening van documenten tot een uitgebreide viering.

Kostenvergelijking: Trouwen

De kosten van een huwelijk kunnen sterk variëren, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en de gekozen elementen voor de ceremonie en viering. Hier zijn enkele kostenposten die bij een huwelijk komen kijken:

 • De ceremonie: De kosten voor de ambtenaar van de burgerlijke stand, de locatie en eventuele extra’s zoals muziek of een speciale aankleding.
 • De trouwlocatie: Afhankelijk van de locatie kunnen de kosten oplopen. Een gemeentehuis is vaak goedkoper dan een kasteel of landgoed.
 • De receptie en het feest: Catering, decoratie, entertainment en andere feestgerelateerde kosten kunnen snel oplopen.
 • Kleding: De aanschaf van een trouwjurk, pak of andere feestelijke kleding.
 • Overige kosten: Denk aan uitnodigingen, bedankjes, fotografie en huwelijksreis.

Daarnaast zijn er de wettelijke kosten, zoals de kosten voor het aanvragen van een huwelijksakte en eventuele voorbereidende juridische documenten zoals huwelijkse voorwaarden.

Kostenvergelijking: Geregistreerd Partnerschap

De kosten voor een geregistreerd partnerschap kunnen lager uitvallen, vooral als partners kiezen voor een eenvoudige ceremonie. Hier zijn de belangrijkste kostenposten:

 • De ceremonie: Net als bij een huwelijk zijn er kosten voor de ambtenaar en de locatie, maar veel stellen kiezen voor een eenvoudigere ceremonie.
 • De locatie: Veel stellen kiezen voor het gemeentehuis, wat vaak een goedkopere optie is.
 • Feestelijkheden: Een receptie of feest is optioneel en kan net zo uitgebreid of ingetogen zijn als bij een huwelijk.
 • Kleding en overige kosten: Deze zijn vaak minder uitgebreid dan bij een huwelijk.

Net als bij een huwelijk zijn er wettelijke kosten verbonden aan het aangaan van een geregistreerd partnerschap, zoals de kosten voor het opmaken van de partnerschapsakte.

Wettelijke Kosten en Gratis Momenten

De overheid rekent kosten voor het voltrekken van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Deze kosten kunnen variëren per gemeente. Sommige gemeenten bieden ‘gratis’ momenten aan, waarbij er geen kosten zijn voor de ceremonie, maar deze zijn vaak beperkt tot een snelle formaliteit op specifieke tijdstippen en dagen.

De Invloed van Persoonlijke Keuzes

De uiteindelijke kosten van zowel een huwelijk als een geregistreerd partnerschap worden sterk beïnvloed door persoonlijke keuzes. Een grootse bruiloft met veel gasten en een luxe locatie zal aanzienlijk duurder zijn dan een eenvoudige ceremonie voor een geregistreerd partnerschap. Het is dus belangrijk om te bepalen wat voor jullie als paar belangrijk is.

Fiscale Overwegingen

Op fiscaal gebied zijn er weinig verschillen tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap. Beide vormen van partnerschap bieden dezelfde rechten en plichten op het gebied van belastingen, erfenissen en schenkingen. Het is echter belangrijk om te overwegen of er huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden opgesteld moeten worden, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Conclusie

Hoewel er geen eenduidig antwoord is op de vraag of trouwen of een geregistreerd partnerschap goedkoper is, hangt het voornamelijk af van de persoonlijke voorkeuren en de invulling van de ceremonie en viering. Een eenvoudige ceremonie bij een geregistreerd partnerschap kan goedkoper zijn dan een uitgebreide bruiloft, maar beide kunnen kostenefficiënt zijn als er bewuste keuzes worden gemaakt. Het is belangrijk om alle opties te overwegen en te kiezen wat het beste past bij jullie wensen en budget.

Plaats een reactie