FAQ

Blijven wonen bij incidenteel te hoog inkomen in sociale huur?

Blijven wonen in een sociale huurwoning bij incidenteel te hoog inkomen

Inleiding

Als je in een sociale huurwoning woont en je inkomen stijgt, kan dit gevolgen hebben voor je woonsituatie. Hier zijn enkele juridische overwegingen die van toepassing kunnen zijn.

Inkomenstoets

  • De inkomensgrens voor sociale huurwoningen wordt jaarlijks vastgesteld. Het doel hiervan is om sociale huurwoningen beschikbaar te houden voor mensen met lagere inkomens.
  • Verhuurders zijn verplicht om een inkomenstoets uit te voeren wanneer een nieuwe huurovereenkomst wordt aangegaan, maar niet tijdens een lopende huurovereenkomst.

Passend toewijzen

  • Bij het passend toewijzen moeten verhuurders rekening houden met het inkomen van de huurders om ervoor te zorgen dat de huurprijs in verhouding staat tot het inkomen.
  • Deze verplichting geldt voornamelijk op het moment van toewijzing van een woning, niet tijdens de huurperiode.

Inkomenstijging tijdens huurperiode

  • Een incidentele stijging van het inkomen gedurende een lopende huurovereenkomst leidt over het algemeen niet direct tot beëindiging van de huurovereenkomst.
  • Wel kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een inkomensafhankelijke huurverhoging, afhankelijk van het beleid van de verhuurder en de regelgeving die op dat moment van kracht is.

Conclusie

In de meeste gevallen kun je in je sociale huurwoning blijven wonen als je inkomen incidenteel één jaar te hoog is. Het is wel mogelijk dat je huurprijs wordt aangepast als je inkomen structureel hoger blijft. Het is aan te raden om contact op te nemen met je verhuurder voor specifieke informatie en advies over jouw situatie.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie