Juridische aspecten van ouderlijk gezag en erkenning in Nederland
Beste Kristien,
Je vraag betreft het juridisch regime rondom ouderlijk gezag en erkenning van een kind in Nederland. Hieronder geef ik een overzicht van hoe het wettelijk is geregeld:
Ouderlijk gezag
Als moeder heb je automatisch het ouderlijk gezag over je kind vanaf de geboorte, mits je niet minderjarig bent.
Het gezag houdt in dat je de wettelijke verantwoordelijkheid hebt voor de opvoeding en verzorging van je kind en beslissingen mag nemen over zaken zoals medische zorg en onderwijs.
Erkenning door de vader
Erkenning is een juridische handeling waarbij de vader het kind wettelijk erkent als zijn eigen kind. Dit kan al tijdens de zwangerschap geregeld worden bij de gemeente.
Erkenning geeft de vader echter niet automatisch het gezag. Voor gezamenlijk gezag moet er bij de rechtbank of via een gezamenlijke aanvraag bij het gezagsregister toestemming worden gevraagd, tenzij de ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
Als de vader alleen het kind erkent zonder gezamenlijk gezag aan te vragen, behoudt de moeder alleen het gezag.
In jouw situatie, zolang je dochter minderjarig is, blijf jij in principe het gezag houden over je kleinkind, tenzij er juridische stappen worden ondernomen om dit anders te regelen.
Ik raad aan om bij twijfel een juridisch adviseur of familierechtadvocaat te raadplegen om specifieke omstandigheden te bespreken en de beste stappen te bepalen.
Met vriendelijke groet,
Een juridische expert