FAQ

Heeft een advocaat zwijgplicht tegenover de tegenpartij?

Vertrouwelijkheid en Zwijgplicht van een Advocaat

De vraag die je stelt, is zeker gerelateerd aan juridische zaken. Hier is een uitleg over de zwijgplicht van een advocaat:

1. Zwijgplicht van de Advocaat

Een advocaat heeft een beroepsgeheim, ook wel zwijgplicht genoemd, dat inhoudt dat hij of zij de informatie die een cliënt toevertrouwt, niet mag delen met anderen. Dit is een fundamenteel principe binnen de advocatuur dat bedoeld is om de vertrouwensrelatie tussen een advocaat en diens cliënt te beschermen.

2. Situatie met de Tegenpartij

In de context van de tegenpartij, geldt de zwijgplicht van de advocaat primair ten opzichte van de eigen cliënt. Dit betekent dat een advocaat geen informatie die hij van zijn cliënt heeft gekregen, met de tegenpartij mag delen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de cliënt.

3. Informatie Vertrouwen aan de Advocaat van de Tegenpartij

  • Als je informatie aan de advocaat van de tegenpartij toevertrouwt, is deze advocaat niet verplicht, en zelfs niet gerechtigd, deze informatie geheim te houden ten opzichte van zijn of haar eigen cliënt. Sterker nog, de advocaat heeft de plicht om relevante informatie die van invloed kan zijn op de zaak aan zijn of haar cliënt te rapporteren.
  • Het is daarom niet raadzaam om gevoelige of strategische informatie te delen met de advocaat van de tegenpartij, in de verwachting dat deze informatie geheim blijft voor hun cliënt.
  • Conclusie

    Een advocaat heeft inderdaad een zwijgplicht, maar deze geldt in de relatie tot zijn of haar eigen cliënt en niet in dezelfde mate ten opzichte van de tegenpartij. Het is belangrijk om te begrijpen dat als je informatie deelt met de advocaat van de tegenpartij, deze niet verplicht is om die informatie geheim te houden voor zijn of haar cliënt.

    Categorieën FAQ

    Plaats een reactie