FAQ

Hoe bereken je het kindsdeel in een erfenis?

Kindsdeel in Juridische Context

Een “kindsdeel” is een term die in het Nederlandse erfrecht wordt gebruikt om het deel van een erfenis aan te duiden waarop een kind van de erflater recht heeft. Het is een belangrijk concept binnen de wettelijke verdeling van een nalatenschap.

Berekening van het Kindsdeel

Het kindsdeel wordt bepaald op basis van de nalatenschap van de overledene (erflater) en het aantal erfgenamen dat recht heeft op een deel van de erfenis. Hierbij wordt rekening gehouden met de wettelijke verdeling die in het Burgerlijk Wetboek is vastgelegd.

  • Volgens de wettelijke verdeling, indien van toepassing, heeft de langstlevende echtgenoot het recht om het volledige vermogen te blijven gebruiken. De kinderen krijgen in dit geval een vordering op de langstlevende echtgenoot ter hoogte van hun kindsdeel, die pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot.
  • Het kindsdeel wordt berekend door de totale waarde van de nalatenschap te delen door het aantal erfgenamen, inclusief de langstlevende echtgenoot (als die er is) en de kinderen.

Het is belangrijk op te merken dat specifieke regelingen in een testament invloed kunnen hebben op de berekening en verdeling van het kindsdeel. Daarom kan het raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen om de exacte rechten en plichten vast te stellen.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie