FAQ

Hoe de auto verdelen bij scheiding na gezamenlijke aankoop?

Verdeling van de auto bij scheiding

Wanneer je gaat scheiden, moet de gezamenlijke eigendom van de auto eerlijk verdeeld worden. Dit kan soms complex zijn, vooral als er verschillende bedragen door beide partijen zijn bijgedragen en er ook andere kosten zoals wegenbelasting, verzekering en onderhoud in aanmerking moeten worden genomen.

Belangrijke overwegingen

  • Bijdragen aan de aankoop: Jij hebt 2200 euro bijgedragen en je partner 6000 euro. Dit betekent dat je partner een groter aandeel in de auto heeft.
  • Kosten voor wegenbelasting, verzekering en onderhoud: Jij hebt 5200 euro bijgedragen aan deze kosten. Hoewel dit niet direct de eigendomsverdeling van de auto beïnvloedt, kan het wel een factor zijn bij de totale financiële afwikkeling van de scheiding.
  • Huidige waarde van de auto: De auto is momenteel 5500 euro waard.
  • Verdeling van de waarde

    In principe zou de waarde van de auto gelijk verdeeld moeten worden, tenzij er specifieke afspraken zijn gemaakt of er omstandigheden zijn die een andere verdeling rechtvaardigen. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, wordt de waarde van de auto meestal gelijk verdeeld. Als jullie op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, kan de verdeling anders zijn, afhankelijk van de voorwaarden.

    Mogelijke scenario’s

  • Gelijkheid: De auto wordt verkocht en de opbrengst wordt gelijk verdeeld (2750 euro per persoon).
  • Afspraken: Jullie maken afspraken waarbij de auto bij een van jullie blijft, en de ander een compensatie ontvangt gebaseerd op de overeengekomen verdeling.
  • Rekening houden met de bijdragen: Er wordt een verdeling gemaakt op basis van de oorspronkelijke bijdragen en de kosten die jij hebt gemaakt voor onderhoud en verzekering.
  • Conclusie

    Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen om tot een eerlijke en juridisch correcte verdeling te komen. Een mediator of advocaat kan helpen om tot een overeenkomst te komen die voor beide partijen acceptabel is.

    Categorieën FAQ

    Plaats een reactie