Juridische aspecten van scheiding en vermogen
Wanneer je tijdens je huwelijk gescheiden bent, spelen de huwelijksvermogensrechtelijke regels een belangrijke rol bij de verdeling van bezittingen en schulden. In Nederland zijn er twee veelvoorkomende huwelijksvermogensregimes: gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden.
Gemeenschap van goederen
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, betekent dit dat al het vermogen en alle schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, gemeenschappelijk zijn. Dit houdt in dat bij een scheiding alle bezittingen en schulden gelijk verdeeld moeten worden, tenzij er specifieke afspraken zijn gemaakt in huwelijkse voorwaarden.
Huwelijkse voorwaarden
Als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dan zijn er specifieke afspraken gemaakt over de verdeling van het vermogen. Deze voorwaarden bepalen welk vermogen van wie is en hoe dit verdeeld moet worden bij een scheiding.
Wat kun je doen?
Gelet op het feit dat je vrouw de spaarrekening heeft leeggehaald en het geld op een andere rekening heeft gestort, is het belangrijk om te weten onder welk huwelijksvermogensregime jullie huwelijk valt:
In beide gevallen is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij een advocaat gespecialiseerd in familierecht. De advocaat kan je helpen om inzicht te krijgen in de financiële situatie en kan je bijstaan bij de verdeling van het vermogen. Daarnaast kan de advocaat, indien nodig, juridische stappen ondernemen om inzicht te krijgen in de financiën van je vrouw en ervoor zorgen dat de verdeling eerlijk verloopt.