FAQ

Hoe verdeel je meubels bij scheiding in gemeenschap van goederen?

Juridische aspecten van scheiden bij gemeenschap van goederen

Wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, betekent dit dat alle bezittingen en schulden die ieder van jullie heeft, samengevoegd worden tot één gemeenschappelijk vermogen. Dit geldt in principe voor alle bezittingen die jullie tijdens het huwelijk hebben verkregen, ongeacht wie ze heeft betaald.

Meubels betaald door uw vrouw voor het huwelijk

Omdat jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, worden in principe alle bezittingen, inclusief de meubels die uw vrouw voor het huwelijk heeft betaald, onderdeel van het gemeenschappelijk vermogen. Dit betekent dat bij een scheiding de waarde van deze meubels in principe gelijk verdeeld wordt tussen u beiden, tenzij er specifieke afspraken zijn gemaakt in een huwelijkscontract of er andere uitzonderingen van toepassing zijn.

Eventuele uitzonderingen

Er kunnen echter uitzonderingen zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en eventuele voorafgaande afspraken:

  • Huwelijksvoorwaarden: Als jullie voorafgaand aan het huwelijk huwelijksvoorwaarden hebben opgesteld waarin bijvoorbeeld is vastgelegd dat bepaalde bezittingen niet in de gemeenschap vallen, dan kunnen deze afspraken invloed hebben op de verdeling.
  • Erfenissen en schenkingen: Bezittingen verkregen door erfenissen of schenkingen vallen meestal buiten de gemeenschap van goederen, mits dit expliciet is aangegeven.
  • Nieuw huwelijksvermogensrecht: Als jullie na 1 januari 2018 zijn getrouwd, geldt het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Hierbij valt slechts het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd in de gemeenschap van goederen, en blijven persoonlijke bezittingen van vóór het huwelijk buiten de gemeenschap. Dit kan van invloed zijn op de verdeling van de meubels.
  • Het is raadzaam om een deskundige op het gebied van familierecht of een echtscheidingsadvocaat te raadplegen om uw specifieke situatie te bespreken en te zorgen voor een eerlijke verdeling van de bezittingen.

    Categorieën FAQ

    Plaats een reactie