FAQ

Hoe wordt vermogen verrekend bij huwelijk en scheiding?

Verrekening van banktegoeden bij scheiding

Bij een scheiding speelt de verdeling van vermogensbestanddelen een belangrijke rol. Hoe jouw banktegoeden worden verrekend, hangt af van het huwelijksgoederenregime waaronder je bent getrouwd. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk:

1. Gemeenschap van goederen

Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, betekent dit dat alle bezittingen en schulden in principe gezamenlijk eigendom zijn, ongeacht wie ze heeft ingebracht. Dit betekent dat het saldo op je bankrekening, zowel voor als na het huwelijk, als gezamenlijk vermogen wordt beschouwd. Bij de scheiding wordt het totale gezamenlijke vermogen (inclusief de 3000,00 op je bankrekening) verdeeld, meestal 50/50.

2. Huwelijkse voorwaarden

Als er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, dan bepaalt de inhoud van die voorwaarden hoe de verdeling plaatsvindt. Vaak wordt hierin afgesproken of bepaalde vermogensbestanddelen privé blijven of gezamenlijk worden. Als in de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd dat het geld op je rekening privévermogen blijft, dan blijft het saldo van 3000,00 jouw eigendom.

3. Beperkte gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018)

Als jullie na 1 januari 2018 zijn getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden, geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat het vermogen dat vóór het huwelijk privé was, privé blijft, en dat alleen het vermogen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, gemeenschappelijk is. De 2000,00 die je voor het huwelijk op je rekening had, blijft dus jouw privévermogen. Het bedrag dat tijdens het huwelijk is toegevoegd (3000,00 – 2000,00 = 1000,00) wordt dan als gemeenschappelijk vermogen beschouwd en moet worden verdeeld.

Het is aan te raden om een advocaat of notaris te raadplegen voor specifiek advies, omdat de exacte verdeling kan afhangen van aanvullende factoren en juridische nuances.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie