FAQ

Is de auto van mij als het een gift was tijdens ons huwelijk?

Juridische Beoordeling van Eigendom van de Auto

Op basis van de verstrekte informatie zijn er enkele belangrijke juridische overwegingen omtrent het eigendom van de auto in de context van jullie huwelijk en de beperkte gemeenschap van goederen:

1. Eigendomsbewijs en Registratie

Het kenteken en de aankoopbon van de auto staan op jouw naam. Dit geeft een sterk bewijs van eigendom. In Nederland wordt de persoon op wiens naam het kenteken geregistreerd staat, doorgaans als de eigenaar van de auto beschouwd.

2. Bijdrage aan de Aankoop

Zij heeft een aanzienlijk hoger bedrag (€6000) bijgedragen aan de aankoop van de auto dan jij (€2200). Dit kan een argument zijn om te betogen dat zij ook een deel van de eigendom heeft, ondanks dat het kenteken op jouw naam staat.

3. Betaling van Kosten

Jij hebt drie jaar lang de wegenbelasting, verzekering en onderhoudskosten betaald. Dit kan de indruk wekken dat jij de feitelijke eigenaar en gebruiker van de auto bent.

4. Huwelijk in Beperkte Gemeenschap van Goederen

Aangezien jullie getrouwd zijn in beperkte gemeenschap van goederen, zijn alleen de goederen die tijdens het huwelijk zijn verworven gemeenschappelijk eigendom. Goederen die voor het huwelijk zijn gekocht of persoonlijke schenkingen/giften blijven eigendom van de betreffende partner.

5. Gift

Als de advocaat beweert dat de auto een gift van haar aan jou was, dan zou dit betekenen dat de auto jouw persoonlijke eigendom is. Echter, om dit juridisch te onderbouwen, zou er duidelijk bewijs moeten zijn van de intentie tot schenking, wat in sommige gevallen een schriftelijk document kan vereisen.

Conclusie

Op basis van jouw beschrijving lijkt de advocaat gelijk te hebben, vooral als er voldoende bewijs is dat de auto een gift aan jou was. Echter, gezien de aanzienlijke financiële bijdrage van je partner, zou zij mogelijk aanspraak kunnen maken op een vergoeding of een deel van de waarde van de auto bij een eventuele scheiding.

Het is altijd raadzaam om dit soort kwesties met een gespecialiseerde familierechtadvocaat te bespreken om een gedetailleerde en op maat gemaakte juridische advisering te krijgen.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie