Executie van een woning bij een gezamenlijke eigendom
In Nederland kunnen schuldeisers beslag leggen op het vermogen van een schuldenaar om hun vordering te verhalen. Bij een gezamenlijke eigendom van een woning door een schuldenaar en diens partner rijzen specifieke vragen over de mogelijkheden om executie tegen te houden. Hieronder bespreek ik de juridische aspecten die hierbij komen kijken.
Gemeenschappelijk eigendom
Wanneer een woning gezamenlijk eigendom is, betekent dit dat beide eigenaren elk een onverdeeld aandeel in de woning hebben. In dit geval bezit zowel de schuldenaar als de partner 50% van de woning.
Beslag en executoriale verkoop
Een schuldeiser kan beslag leggen op het aandeel van de schuldenaar in de woning. Dit betekent dat zij in principe kunnen overgaan tot de executoriale verkoop van het aandeel van de schuldenaar.
Rechten van de mede-eigenaar zonder schulden
De partner zonder schulden heeft enkele mogelijkheden om de executie te bemoeilijken of mogelijk tegen te houden:
-
Rechterlijke toetsing: De partner kan naar de rechter stappen om te betogen dat de verkoop van het gehele pand een disproportionele maatregel zou zijn, zeker als er andere minder ingrijpende manieren zijn om de schuld te voldoen.
-
Onderhandelingen: De partner kan proberen met de schuldeiser te onderhandelen over een andere manier van verhaal, bijvoorbeeld door een betalingsregeling voor te stellen.
-
Overname van het aandeel: De partner zonder schulden kan overwegen om het aandeel van de schuldenaar in de woning over te nemen, waardoor de schuldeiser kan worden afgekocht.
Conclusie
Hoewel de partner zonder schulden in principe niet direct de executie kan tegenhouden, zijn er wel juridische mogelijkheden om deze te bemoeilijken of te vertragen. Het is raadzaam voor de partner om juridisch advies in te winnen om de beste strategie te bepalen, afgestemd op de specifieke omstandigheden van de zaak.