FAQ

Kunnen oom en tante omgang eisen na stoppen oppas?

Juridische Aspecten van Omgangsregeling voor Oom en Tante

De vraag of een oom en tante een omgangsregeling kunnen eisen nadat een wekelijkse oppasafspraak is opgezegd, is wel degelijk juridisch gerelateerd. Het draait hierbij om het recht op omgang met een minderjarig kind.

Recht op Omgang

  • In Nederland hebben ouders volgens de wet een recht op omgang met hun kinderen. Voor grootouders en andere familieleden, zoals ooms en tantes, is er in principe geen automatisch recht op omgang.
  • Volgens artikel 1:377a van het Burgerlijk Wetboek kunnen echter ook andere personen die in een nauwe persoonlijke betrekking tot het kind staan, een verzoek tot omgang indienen. Dit kan onder andere ooms en tantes omvatten als zij een significante rol in het leven van het kind hebben gespeeld.

Procedure voor Omgangsregeling

  • Ooms en tantes kunnen bij de rechter een verzoek indienen voor een omgangsregeling. Het is aan hen om aan te tonen dat er sprake is van een nauwe persoonlijke betrekking met het kind.
  • De rechter zal het belang van het kind als leidend beschouwen bij de beslissing. Dit betekent dat de omgang in het belang van het kind moet zijn en geen nadelige gevolgen mag hebben, zoals emotionele spanningen.

Conclusie

Hoewel er geen automatisch recht is voor ooms en tantes, is het wel mogelijk dat zij een omgangsregeling kunnen eisen via de rechter, mits zij kunnen aantonen dat er een nauwe persoonlijke betrekking bestaat en dat omgang in het belang van het kind is. De spanningen die de aanleiding vormen voor het opzeggen van het oppassen kunnen hierin een rol spelen bij de overwegingen van de rechter.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie