FAQ

Mag een verhuurder een diplomatenclausule toevoegen na 2 jaar huur?

Mag een verhuurder een nieuw huurcontract met een diplomatenclausule aanbieden na de afloop van een tijdelijk huurcontract?

Op basis van de Nederlandse huurwetgeving zijn er specifieke regels en beperkingen met betrekking tot tijdelijke huurcontracten en de toevoeging van clausules zoals de diplomatenclausule. Hier zijn de belangrijkste punten om in overweging te nemen:

1. Tijdelijk huurcontract

  • Volgens de huidige wetgeving kan een tijdelijk huurcontract voor woonruimte maximaal twee jaar duren. Na deze periode wordt het contract automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd als de huurder blijft wonen.
  • 2. Diplomatenclausule

  • Een diplomatenclausule biedt de verhuurder de mogelijkheid om de huur op te zeggen als de verhuurder zelf, of iemand anders waarvoor de verhuurder een woonplicht heeft, de woning nodig heeft.
  • Deze clausule kan alleen worden opgenomen in een nieuw huurcontract en niet in een verlenging of wijziging van een bestaand contract dat al voor onbepaalde tijd geldt.
  • 3. Contract voor onbepaalde tijd

  • Na de twee jaar van tijdelijke huur, heb je in feite recht op een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. De verhuurder kan niet zomaar een nieuw tijdelijk contract aanbieden met een diplomatenclausule om de termijn opnieuw tijdelijk te maken.
  • In jouw geval, gezien je al twee jaar huurt met twee opeenvolgende éénjarige contracten, zou het huurcontract nu voor onbepaalde tijd moeten zijn. De verhuurder kan dus niet zomaar een nieuw tijdelijk huurcontract met een diplomatenclausule aanbieden. Dit zou in strijd zijn met de wetgeving omtrent tijdelijke huurcontracten.

    Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen om je positie te bevestigen en eventuele stappen te ondernemen als de verhuurder blijft aandringen op de nieuwe voorwaarden.

    Categorieën FAQ

    Plaats een reactie