FAQ

Mag een verhuurder na 11 jaar ineens de huur verhogen?

Indexering van de huurprijs na 11 jaar: juridische overwegingen

De mogelijkheid voor een verhuurder om de huurprijs te indexeren is afhankelijk van de specifieke wetgeving die van toepassing is op de huurovereenkomst en de locatie van de woning. In Nederland is huurprijsindexering een gebruikelijk recht van de verhuurder, maar er zijn regels en beperkingen die in acht moeten worden genomen. Hieronder worden enkele belangrijke juridische overwegingen uiteengezet:

1. Wettelijke regels omtrent huurprijsindexering

  • Volgens de Nederlandse wet mag een verhuurder jaarlijks de huurprijs verhogen op basis van de consumentenprijsindex (CPI). Dit is een recht dat doorgaans in de huurovereenkomst is opgenomen.
  • De indexering moet gebaseerd zijn op de CPI die door het CBS wordt vastgesteld.

2. Verjaring en stilzwijgen

  • Als een verhuurder gedurende meerdere jaren geen indexering heeft toegepast, kan het recht op die specifieke verhogingen mogelijk zijn verjaard. Echter, dit betekent niet dat toekomstige indexeringen niet kunnen worden toegepast.
  • Het is niet gebruikelijk om met terugwerkende kracht indexeringen toe te passen over meerdere jaren waarin dit niet is gebeurd.

3. Redelijkheid en billijkheid

  • Verhuurder en huurder hebben te handelen naar redelijkheid en billijkheid. Een plotselinge, substantiële huurverhoging kan in strijd worden geacht met deze beginselen.

4. Conclusie

Een verhuurder kan niet zomaar met terugwerkende kracht de huurprijs indexeren voor de afgelopen 11 jaar en vervolgens een verhoging doorvoeren naar een bedrag van €916. De indexering moet jaarlijks worden toegepast en de verhuurder kan alleen vanaf het huidige jaar een verhoging toepassen, mits dit in overeenstemming is met de toepasselijke wetgeving en de huurovereenkomst. Het is raadzaam voor zowel verhuurders als huurders om juridisch advies in te winnen in dergelijke situaties.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie