FAQ

Mag ik bankafschriften van ex-partner opvragen zonder toestemming?

Informatie opvragen bij de bank zonder toestemming

Het opvragen van bankafschriften van je ex-partner zonder haar toestemming is een juridisch vraagstuk dat te maken heeft met privacy en eigendomsrechten. Hieronder geef ik een overzicht van de juridische overwegingen die hierbij een rol spelen:

Privacywetgeving

  • Bankafschriften zijn vertrouwelijke documenten die onder de privacywetgeving vallen. In Nederland is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing, die bepaalt dat persoonlijke gegevens alleen met toestemming van de betrokken persoon mogen worden verwerkt of verstrekt.

  • Het zonder toestemming opvragen van bankafschriften van je ex-partner zou een schending van de AVG kunnen zijn.

Rechten tijdens het huwelijk

  • Tijdens het huwelijk kunnen beide partners vaak toegang hebben tot gezamenlijke rekeningen, maar dit recht vervalt meestal na de scheiding, tenzij anders overeengekomen.

  • Indien je nog steeds gemachtigd bent voor een gezamenlijke rekening, zou je mogelijk toegang kunnen hebben tot die specifieke afschriften, maar dit geldt niet automatisch voor persoonlijke rekeningen van je ex-partner.

Juridische stappen

  • Als je de bankafschriften nodig hebt voor juridische procedures, zoals alimentatie of vermogensverdeling, kan het raadzaam zijn om dit via een advocaat of de rechter aan te vragen. De rechter kan besluiten dat de bank deze informatie onder bepaalde voorwaarden aan jou moet verstrekken.

Concluderend is het over het algemeen niet toegestaan om zonder toestemming van je ex-partner haar bankafschriften bij de bank op te vragen. Het is aan te raden om juridische stappen te ondernemen als je meent dat je recht hebt op deze informatie.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie