FAQ

Mag mijn ex me achterlaten zonder meubels na scheiding in 2022?

Juridische vraag over eigendomsverdeling bij echtscheiding

Uw vraag is zeker juridisch gerelateerd, aangezien het gaat over de eigendomsverdeling bij een echtscheiding. Hier zijn enkele belangrijke zaken om te overwegen:

1. Huwelijksvermogensregime

  • In Nederland zijn er verschillende huwelijksvermogensregimes die bepalen hoe eigendommen worden verdeeld bij een echtscheiding. Als u in 2022 getrouwd bent, is het standaardregime de beperkte gemeenschap van goederen, tenzij u huwelijkse voorwaarden heeft laten opstellen.

  • Bij beperkte gemeenschap van goederen worden alleen de goederen en schulden die tijdens het huwelijk zijn verkregen gemeenschappelijk eigendom, evenals goederen en schulden die specifiek zijn aangeduid als gemeenschappelijk. Goederen en schulden die voor het huwelijk zijn verkregen of geërfd/geschonken zijn doorgaans privé-eigendom.

2. Eigendomsbewijs

  • Als uw vriendin de meubels heeft gekocht voordat jullie getrouwd waren en kan bewijzen dat deze meubels haar eigendom zijn, blijven deze waarschijnlijk haar privé-eigendom.

  • Als de meubels tijdens het huwelijk zijn gekocht en er geen huwelijkse voorwaarden zijn die anders bepalen, worden deze doorgaans als gemeenschappelijk eigendom beschouwd en moeten ze verdeeld worden.

3. Redelijkheid en billijkheid

  • Zelfs als de meubels haar eigendom zijn, kan er een beroep worden gedaan op redelijkheid en billijkheid bij de verdeling van de inboedel. Dit betekent dat er gekeken kan worden naar een eerlijke verdeling waarbij beide partijen in een redelijke positie worden achtergelaten.

Conclusie

Om een goed en specifiek juridisch advies te krijgen, is het raadzaam om contact op te nemen met een familierechtadvocaat. Deze kan uw specifieke situatie bekijken en u adviseren over uw rechten en mogelijkheden bij de verdeling van de inboedel tijdens de echtscheiding.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie