Onderzoek naar Woonfraude door Verhuurders
Juridische Overwegingen
Bij het onderzoeken van woonfraude heeft een verhuurder soms de behoefte om bepaalde documenten op te vragen bij de huurder. Het is echter belangrijk om hierbij de privacywetgeving en andere juridische kaders in acht te nemen.
Toestemming en Noodzaak
Toestemming: De verhuurder moet in veel gevallen toestemming hebben van de huurder om dergelijke persoonlijke documenten op te vragen. Dit valt onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die stelt dat gegevensverzameling rechtmatig, eerlijk en transparant moet zijn.
Noodzaak: De verhuurder moet kunnen aantonen dat het opvragen van inkomensspecificaties en jaarafrekeningen noodzakelijk is voor het onderzoek naar woonfraude. Er moet een gerechtvaardigd belang zijn dat zwaarder weegt dan de privacy van de huurder.
Specifieke Documenten
Inkomensspecificaties: Het opvragen van inkomensspecificaties kan gerechtvaardigd zijn als er vermoedens zijn dat er niet wordt voldaan aan de inkomenseisen die bij de huurwoning horen.
Jaarafrekeningen van Water en Energie: Het opvragen van deze documenten kan relevant zijn als er vermoedens zijn dat de woning niet als hoofdverblijf wordt gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit een onregelmatig of laag verbruik.
Conclusie
Het is juridisch gezien niet per definitie toegestaan voor een verhuurder om zomaar de laatste 2 inkomensspecificaties en de jaarafrekeningen van de afgelopen 3 jaren bij de huurder op te vragen. De verhuurder moet een gerechtvaardigd belang hebben en moet zich houden aan de privacywetgeving. Het is raadzaam voor verhuurders om juridisch advies in te winnen voordat zij dergelijke gegevens opvragen.