FAQ

Moet de langstlevende partner erfbelasting betalen?

Erfbelasting bij gemeenschap van goederen en langstlevende clausule

Wanneer je bent getrouwd in gemeenschap van goederen, betekent dit dat alle bezittingen en schulden van jou en je partner gezamenlijk eigendom zijn. Bij het overlijden van één van de partners, blijft de overgebleven partner eigenaar van de helft van het gezamenlijke vermogen, en erft hij of zij de andere helft.

De clausule “langst leeft krijgt alles” is vaak onderdeel van een zogenaamde “langstlevende testament”. Dit betekent dat de overgebleven partner alle bezittingen en schulden krijgt en eventueel pas na diens overlijden de nalatenschap naar andere erfgenamen gaat.

Erfbelasting

  • Ja, de overblijvende partner moet erfbelasting betalen over het deel van de nalatenschap dat hij of zij erft. Dit is omdat de overblijvende partner juridisch gezien een erfgenaam is en erfbelasting verschuldigd is over wat hij of zij erft.
  • De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van de waarde van de nalatenschap en de relatie tot de overledene. Partners hebben echter recht op een hoge vrijstelling van erfbelasting. Voor het jaar 2023 is deze vrijstelling € 723.526.

Dit betekent dat als de waarde van de erfenis (het deel van de overledene) minder is dan € 723.526, er geen erfbelasting betaald hoeft te worden door de overblijvende partner. Is de waarde hoger, dan moet er erfbelasting betaald worden over het bedrag boven de vrijstelling.

Het is belangrijk om bij specifieke vragen over nalatenschap en erfbelasting juridisch advies in te winnen van een notaris of een juridisch deskundige, omdat er veel nuances en uitzonderingen kunnen zijn afhankelijk van de persoonlijke situatie.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie