FAQ

Moet je bij scheiding met convenant naar de rechtbank?

Scheiden met beperkte gemeenschap en een convenant

Inleiding

Bij een scheiding kunnen er verschillende huwelijksvermogensregimes van toepassing zijn, zoals beperkte gemeenschap van goederen. Wanneer beide partijen overeenstemming hebben bereikt over de voorwaarden van de scheiding, kan er een scheidingsconvenant worden opgesteld. Dit kan invloed hebben op de noodzaak om naar de rechtbank te gaan.

Rol van het scheidingsconvenant

Een scheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen beide echtgenoten waarin afspraken worden vastgelegd over zaken zoals de verdeling van bezittingen en schulden, alimentatie, en eventueel de zorg voor kinderen. Het opstellen van een convenant kan een belangrijk onderdeel van een scheidingsprocedure zijn.

Procedure zonder rechtbank

  • Als er sprake is van een volledige overeenstemming tussen beide partijen en er een convenant is opgesteld, kan de scheiding doorgaans eenvoudiger en sneller worden afgehandeld.
  • Hoewel het hebben van een convenant de procedure kan vereenvoudigen, is het in Nederland nog steeds noodzakelijk om de scheiding officieel te laten uitspreken door de rechtbank. Dit geldt ook als er een convenant is opgesteld.
  • De rechtbank beoordeelt of het convenant rechtsgeldig is en of de afspraken die erin zijn gemaakt redelijk en in overeenstemming met de wet zijn. Na goedkeuring door de rechtbank wordt de scheiding officieel bekrachtigd.
  • Conclusie

    Zelfs als er een scheidingsconvenant is en er sprake is van beperkte gemeenschap van goederen, is het in Nederland noodzakelijk om de scheiding door de rechtbank te laten bevestigen. Het convenant kan echter wel de procedure versnellen en vereenvoudigen, omdat er al overeenstemming is bereikt over de belangrijkste zaken.

    Categorieën FAQ

    Plaats een reactie