FAQ

Van wie is de auto bij echtscheiding als mijn vrouw deels betaald heeft?

Verdeling van eigendommen bij echtscheiding: Wie krijgt de auto?

Bij een echtscheiding is de verdeling van eigendommen zoals een auto vaak een complex en gevoelig onderwerp. In Nederland zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij het bepalen wie de auto krijgt. Hieronder worden enkele belangrijke overwegingen besproken:

1. Huwelijksgoederenregime

Het huwelijksgoederenregime bepaalt hoe eigendommen worden verdeeld bij een echtscheiding. Er zijn drie hoofdregimes:

  • Gemeenschap van goederen: Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, worden alle bezittingen en schulden in principe gelijk verdeeld, ongeacht wie ze heeft betaald of op wiens naam ze staan.
  • Beperkte gemeenschap van goederen: Voor huwelijken gesloten na 1 januari 2018 geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij blijven persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk buiten de gemeenschap, maar alles wat tijdens het huwelijk is verkregen, wordt gemeenschappelijk.
  • Huwelijkse voorwaarden: Als u huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld, zijn de afspraken in deze voorwaarden bepalend voor de verdeling van de eigendommen.

2. Bewijs van betaling

Hoewel de auto op uw naam staat, kan het feit dat uw vrouw een deel van de aankoop heeft betaald en de wegenbelasting en verzekering heeft voldaan, van invloed zijn op de verdeling. Het kan als bewijs dienen dat zij een belang in de auto heeft.

3. Gebruik en noodzaak

De rechter kan ook rekening houden met wie de auto voornamelijk gebruikt en wie de auto het meest nodig heeft na de scheiding. Bijvoorbeeld, als u kinderen heeft en een van u de primaire verzorger is, kan dit meespelen in de beslissing.

Conclusie

De verdeling van de auto bij een echtscheiding hangt af van verschillende factoren, waaronder het huwelijksgoederenregime, bewijs van betaling en de noodzaak van gebruik. Het is aan te raden om juridisch advies in te winnen om uw specifieke situatie te bespreken en de beste aanpak te bepalen.

Als u en uw (ex-)partner er samen niet uitkomen, kan de rechter een beslissing nemen op basis van de bovengenoemde factoren.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie