FAQ

Vervalt overdrachtsbelasting bij akte van verdeling tussen erfgenamen?

Overdrachtsbelasting bij akte van verdeling tussen broer en zus

Wanneer een akte van verdeling wordt opgesteld tussen broer en zus, waarbij beiden aanvankelijk gezamenlijk eigenaar zijn van een onroerend goed, en een van hen uiteindelijk de volledige eigendom verkrijgt, kan de vraag rijzen of er overdrachtsbelasting verschuldigd is.

Uitzondering op overdrachtsbelasting

In Nederland geldt dat bij de verdeling van een gemeenschappelijk eigendom overdrachtsbelasting kan worden geheven. Echter, er zijn uitzonderingen waarbij de overdrachtsbelasting achterwege kan blijven:

  • Verdeling van een nalatenschap: Als de verdeling plaatsvindt naar aanleiding van een erfenis, kan de verkrijging door een van de erfgenamen vrijgesteld zijn van overdrachtsbelasting. Dit is geregeld in artikel 15 lid 1 sub g van de Wet op belastingen van rechtsverkeer (WBR).
  • Verdeling van gemeenschap van goederen: Als het gaat om de verdeling van een gemeenschap van goederen tussen echtgenoten of geregistreerde partners na echtscheiding, scheiding van tafel en bed of beëindiging van het geregistreerd partnerschap, kan er ook een vrijstelling gelden (artikel 15 lid 1 sub b WBR).
  • Specifieke situatie van broer en zus

    Voor een verdeling tussen broer en zus die niet voortvloeit uit een nalatenschap of gemeenschap van goederen, geldt dat er in principe wel overdrachtsbelasting is verschuldigd. In een dergelijke situatie wordt de transactie beschouwd als een normale overdracht van eigendom, waarbij overdrachtsbelasting van toepassing is.

    Het is belangrijk om de specifieke omstandigheden van de verdeling te bekijken en eventueel juridisch advies in te winnen om te bepalen of er uitzonderingen van toepassing kunnen zijn. Een notaris of belastingadviseur kan hier gedetailleerde informatie en begeleiding bij bieden.

    Conclusie

    Bij een akte van verdeling tussen broer en zus, waarbij een van hen de volledige eigendom verkrijgt, kan de overdrachtsbelasting in principe niet achterwege blijven, tenzij er sprake is van een specifieke uitzondering zoals bij de verdeling van een nalatenschap. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen om de specifieke situatie te beoordelen.

    Categorieën FAQ

    Plaats een reactie