FAQ

Wat gebeurt met kindsdeel zus na overlijden moeder?

Erfenis en Kindsdeel: Wat gebeurt er na overlijden van beide ouders?

De vraag die je stelt, is zeker juridisch gerelateerd. Hierbij geef ik je een overzicht van de gebruikelijke juridische procedure rond de erfenis van je ouders en het kindsdeel van je overleden zus.

1. Wettelijke Erfrecht

Volgens het Nederlandse erfrecht erft een kind een gelijk deel van de nalatenschap van zijn of haar ouders. Dit wordt het legitimaire deel of kindsdeel genoemd. Wanneer beide ouders zijn overleden, wordt de nalatenschap verdeeld onder de kinderen.

2. Overlijden van een Erfgenaam (Kind)

Als een erfgenaam (in dit geval je zus) is overleden, geldt het principe van plaatsvervulling. Dit betekent dat haar deel van de erfenis in de plaats komt van haar kinderen (jouw neven en nichten). De kinderen van je zus erven dus haar deel van de nalatenschap van je ouders.

3. Rol van de Weduwnaar (Jouw Schoonbroer)

Jouw schoonbroer heeft op zichzelf geen recht op het kindsdeel van je zus uit de nalatenschap van jouw ouders, tenzij er specifieke bepalingen in een testament zijn opgenomen die dit anders regelen. Het kindsdeel van je zus gaat direct naar haar kinderen, niet naar haar echtgenoot.

4. Testamentaire Bepalingen

Indien je ouders een testament hebben opgesteld, kunnen de bepalingen hierin afwijken van de wettelijke regels. Het is daarom belangrijk om het testament te raadplegen als dat er is.

Conclusie

Het kindsdeel van je overleden zus gaat naar haar kinderen (jouw neven en nichten), en niet naar haar weduwnaar (jouw schoonbroer), tenzij er in het testament anders is bepaald.

Ik raad je aan om contact op te nemen met een erfrechtadvocaat of een notaris om de specifieke situatie te bespreken en om te zorgen dat de erfenis correct wordt afgewikkeld.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie