Wat gebeurt er als je er samen niet uit komt met het co-ouderschap?
Als ouders er samen niet uitkomen met betrekking tot co-ouderschap, kunnen er juridische stappen worden ondernomen om tot een oplossing te komen. Hieronder staan de mogelijke stappen en procedures die gevolgd kunnen worden:
1. Mediation
Een mediator, een neutrale derde partij, kan helpen bij het bemiddelen tussen de ouders om tot een overeenkomst te komen. Dit is vaak een eerste stap voordat juridische procedures worden gestart, aangezien mediation minder kostbaar en tijdrovend is.
2. Ouderschapsplan
Ouders kunnen worden verzocht om een ouderschapsplan op te stellen, waarin afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen worden vastgelegd. Dit plan moet worden ingediend bij de rechtbank wanneer de ouders scheiden of uit elkaar gaan.
3. Verzoekschrift bij de rechtbank
Als mediation niet werkt of een ouderschapsplan niet tot overeenstemming leidt, kan een ouder een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. De rechter zal dan een beslissing nemen over de zorg- en omgangsregeling.
4. Kinderombudsman
In sommige gevallen kan de Kinderombudsman worden ingeschakeld om te bemiddelen in conflicten over het co-ouderschap.
5. Raad voor de Kinderbescherming
Als er ernstige zorgen zijn over het welzijn van de kinderen, kan de Raad voor de Kinderbescherming worden ingeschakeld. De Raad kan onderzoek doen en de rechtbank adviseren over wat het beste is voor het kind.
6. Voorlopige voorzieningen
In urgente situaties kan een ouder voorlopige voorzieningen aanvragen bij de rechtbank, zoals tijdelijke zorg- en omgangsregelingen totdat er een definitieve beslissing is genomen.
Het is belangrijk om bij conflicten over co-ouderschap juridisch advies in te winnen om de beste stappen te bepalen voor de specifieke situatie.