Juridische aspecten van eigendom van een auto bij scheiding
Bij een scheiding is het belangrijk om vast te stellen wat de eigendomsverhoudingen zijn van de goederen die door de echtgenoten zijn aangeschaft. In jouw geval betreft het de vraag over de eigendom van een auto die voor het huwelijk is gekocht.
Relevante factoren
- Aankoopdatum: De auto is voor het huwelijk gekocht.
- Eigendomspapieren: De aankoopbon staat op jouw naam.
- Kosten en onderhoud: Jij hebt de wegenbelasting, verzekering en het onderhoud betaald.
Toepasselijk recht
In Nederland zijn er verschillende huwelijksgoederenregimes die van invloed kunnen zijn op de verdeling van eigendommen bij een scheiding:
- Gemeenschap van goederen: Bij een huwelijk in volledige gemeenschap van goederen (voor 1 januari 2018) wordt al het bezit en schuld van beide partners gemeenschappelijk, ongeacht wanneer het is verkregen. Echter, omdat de auto voor het huwelijk is gekocht, zou deze bij een volledige gemeenschap van goederen toch als gezamenlijk bezit kunnen worden beschouwd.
- Beperkte gemeenschap van goederen: Sinds 1 januari 2018 geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij blijft wat voor het huwelijk is verkregen persoonlijk eigendom, tenzij anders overeengekomen. Aangezien de auto voor het huwelijk is gekocht en op jouw naam staat, blijft deze in principe jouw persoonlijke eigendom.
- Huwelijkse voorwaarden: Als er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld, kan hierin specifiek zijn vastgelegd hoe eigendommen worden verdeeld bij een scheiding.
Conclusie
Op basis van de gegeven informatie en de huidige wettelijke regelingen lijkt het erop dat de auto, die voor het huwelijk is gekocht en waarvan de aankoopbon op jouw naam staat, jouw persoonlijke eigendom is. Dit geldt vooral als jullie zijn getrouwd onder het regime van beperkte gemeenschap van goederen of als dit specifiek is vastgelegd in huwelijkse voorwaarden.
Het is echter altijd raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een advocaat of juridisch adviseur om een gedetailleerde en definitieve beoordeling te krijgen, vooral als er specifieke omstandigheden of aanvullende documenten zijn die van invloed kunnen zijn op de eigendomsverdeling.