FAQ

Wie krijgt de auto bij scheiding zonder afspraken?

Juridische analyse van de situatie

Als juridische expert kan ik je situatie als volgt analyseren:

1. Eigendomsrecht van de auto

De auto is gekocht voor het huwelijk en de aankoopbon en het kentekenbewijs staan op jouw naam. Dit betekent dat jij juridisch gezien de eigenaar van de auto bent. Het feit dat je partner een groter bedrag heeft bijgedragen aan de aankoopprijs (EUR 6.000 vs. EUR 2.200) verandert niet automatisch het eigendomsrecht aangezien de auto op jouw naam geregistreerd staat.

2. Kosten van onderhoud en gebruik

Je hebt aangegeven dat je de wegenbelasting, verzekering en onderhoudskosten voor drie jaar hebt betaald, wat neerkomt op een bedrag van EUR 7.000. Dit kan relevant zijn bij een eventuele verdeling van de kosten of bij een verrekening in het geval van een scheiding.

3. Huwelijkse voorwaarden

Jullie zijn gehuwd onder beperkte huwelijkse voorwaarden. Dit betekent dat er specifieke afspraken zijn gemaakt over de verdeling van bezittingen en schulden. Echter, als er geen specifieke afspraken zijn gemaakt over de auto en de terugbetaling van de kosten, dan blijft de auto juridisch jouw eigendom.

4. Verrekening bij scheiding

In het geval van een scheiding zou je partner mogelijk kunnen betogen dat zij recht heeft op een deel van de waarde van de auto of een compensatie voor haar bijdrage aan de aankoopprijs. Dit zou afhankelijk zijn van de huwelijkse voorwaarden en de omstandigheden van jullie huwelijk. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen om te bepalen hoe de bijdrage van je partner eventueel verrekend zou kunnen worden.

Conclusie

Op basis van de huidige informatie ben jij de juridische eigenaar van de auto. De bijdrage van je partner aan de aankoopprijs en jouw betalingen voor onderhoud en gebruikskosten kunnen echter relevant zijn bij een eventuele scheiding of financiële verrekening. Het is aan te raden om juridisch advies in te winnen om de exacte implicaties van jullie huwelijkse voorwaarden te begrijpen.

Als je verdere juridische vragen hebt, raad ik je aan om contact op te nemen met een familierechtadvocaat die je kan adviseren over jouw specifieke situatie.

Categorieën FAQ

Plaats een reactie