FAQ

Wie krijgt de auto na de scheiding als beide partners hebben betaald?

Juridische implicaties bij de scheiding met betrekking tot de auto

Bij een scheiding kan het verdelen van gezamenlijke eigendommen, zoals een auto, complex zijn, vooral als beide partijen hebben bijgedragen aan de aankoop en het onderhoud van het voertuig. Hieronder zal ik stapsgewijs de juridische aspecten die van toepassing kunnen zijn, toelichten.

1. Eigendom en bijdrage

De eerste stap is vast te stellen wie de juridische eigenaar van de auto is. Dit kan meestal worden bepaald door te kijken naar op wiens naam de auto geregistreerd staat. Echter, het feit dat uw partner heeft bijgedragen aan de aankoopprijs maakt de zaak ingewikkelder.

2. Huwelijksgoederengemeenschap of huwelijkse voorwaarden

Bij de verdeling van eigendommen tijdens een scheiding speelt het huwelijksvermogensregime een cruciale rol. Er zijn twee hoofdregimes:

  • Gemeenschap van goederen: Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, wordt in principe al het vermogen en de schulden gelijk verdeeld, tenzij er specifieke afspraken zijn gemaakt.
  • Huwelijkse voorwaarden: Als u onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dan gelden de specifieke afspraken die u heeft vastgelegd in uw huwelijkscontract.
  • 3. Bijdrage aan kosten versus eigendom

    Het feit dat u alle onderhoudskosten, verzekering, wegenbelasting en APK’s heeft betaald, kan invloed hebben op de uiteindelijke verdeling, maar het verandert niet noodzakelijkerwijs het eigendomsrecht van de auto. Dit kan echter wel meewegen in onderhandelingen of een gerechtelijke uitspraak over de verdeling van eigendommen.

    4. Juridische stappen

    Om tot een eerlijke verdeling te komen, kunt u de volgende stappen overwegen:

  • Probeer in onderling overleg tot een verdeling te komen waarbij beide partijen zich kunnen vinden.
  • Schakel een mediator in om te helpen bij het bereiken van een overeenkomst.
  • Als een onderlinge oplossing niet mogelijk is, kunt u de kwestie voorleggen aan de rechtbank. Een rechter zal dan een beslissing nemen op basis van de feiten en omstandigheden van uw zaak.
  • Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen bij een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht om u door dit proces te begeleiden en ervoor te zorgen dat uw belangen worden beschermd.

    Categorieën FAQ

    Plaats een reactie